לאחרונה ישנם הרבה פירסומים בנושא השתלים בניתוחי הגדלת חזה ושחזורי שד, חלקם נכונים חלקם פחות. מכאן החשיבות לעשות סדר במידע; האם יש קשר בין הגדלת חזה עם שתלים ו-ALCL? מה זה בכלל ALCL?
האם כדאי לבצע החלפת שתלים או להוציא השתלים? את כל השתלים? לאיזה שתלים? וכו׳.
חוסר שביעות רצון של המטופלת מנראות השדיים.
בלאי של השתל כתוצאה מקרע או דליפה (10-20 שנה מהניתוח). עד לפני כשנתיים שלוש השתלים המחוספסים היו מתאימים לכל החיים והפציינטיות אף קבלו תעודת אחריות מהחברות היצרניות. אך אז ה FDA פרסם שאחרי 10 שנים אובחנו מקרים של ALCL משמע לימפומה של השד. מדובר על מקרה נדיר מאוד אך עדיין מומלץ להחליף את השתלים.
החלפת השתלים דרך אותו חתך בו הוכנסו השתלים לאותו חלל מחלפים השתלים – מדובר בפרוצדורה קלה והחלמה פשוטה.
הוצאת השתלים יחד עם ה״קופסית״ (שליחת הקופסית לבדיקה היסטולוגית) והכנסת שתלים חדשים .גם במקרים אלה מהלך ההחלמה קל יותר מהניתוח הראשוני.
סוגי השתלים הנמצאים כיום בשימוש הם שתלי סיליקון הבנויים משקית סיליקון קשה שבתוכה סיליקון שעבר דחיסה. גם כשהשקית קרועה הסיליקון לא נוזל הוא נראה כג'לי.
הFDA האמריקאי אישר את השימוש בסיליקון מאחר שהוכח שלנשים שעברו הגדלת חזה עם סיליקון יש פחות סרטן שד מבאוכלוסיה הרגילה וההאשמות שהוא גורם למחלות פרקים התבררו כלא נכונות.
יחד עם זאת, את השתלים עם מעטפת מחוספסת יש להחליף כל 10 שנים בשל חשש להופעת ALCL – לימפומה של השד. לכן, מומלץ להשתמש היום בשתלים חלקים.
ההחלטה מתקבלת בעצה אחת עם המנותחת בהדמיה הנותנת שביעות רצון מהגודל במעל 90%.
ב2011 ארגון הבריאות האמריקאי (FDA) התחיל לחשוד שיש קשר בין ניתוחי חזה עם שתלים לגידול של המערכת החיסונית. אך ביולי 2019 הFDA פרסם הנחיות והן ללא עדות למחלה אין צורך להוציא את השתלים, אך אם יש סימני מחלה, יש להוציא את השתל והקופסית ולהפנות להמשך טיפול אונקולוגי.
לפיכך ממליץ לכל פציינטית שעברה ניתוח לעשות אולטרסאונד של השדיים כל שנה במידה ובהדמיה ניתן לצפות בנוזל כדאי לבצע שאיבה ושליחת הנוזל לציטולוגיה וכשמאבחנים גוש קטן בצמוד לקופסית לבצע ביופסיה.
כל הנ״ל ניתן לבצע תחת אולטרסאונד ללא ניתוח. במידה ויש אבחנה כאמור יש להוציא השתל עם הקופסית ולהפנות להמטולוג להמשך טיפול. ולא אין צורך להוציא השתל. בגדול מומלץ לאחר כ – 10 שנים לאחר ההגדלה לבצע החלפת שתלים, רצוי לחלקים, או להוציא את השתלים לחלוטין לבצע הרמת חזה והשתלת שומן במידת הצורך.
– נשים עם שתלים דולפים
– נשים שאינן מרוצות מהגודל
– נשים לאחר לידה והנקה שהשד קצת התרוקן (ניתן לעיתים לתיקון ע״י החלפה לשתלים גדולים יותר)
– נשים שעברו הגדלה עם שתלים מחוספסים לפני כ-10 שנים (מאחר ונמצא שיש אפשרות נדירה לפתח לימפומה של השד)
– שתלים מחוספסים – כל 10 שנים.
– שתלים חלקים – עד שלא יגידו ההפך – הם לכל החיים.
מדובר בניתוח שנמשך כשעה אחת.
לאחר הגדלת חזה עם שתלים אין דרך חזרה, כבר מספר חודשים לאחר הניתוח הם לא יחזרו למצבן הקודם. אבל כמובן שכשמוציאים את השתלים לאחר שנים מקבלים שקיות מרוקנות וכדי לשנות זאת יהיה צורך בהרמת חזה.
יש לציין שמי שעשתה ניתוח הגדלה עם שתלים קטנים יותר, מידת הדפורמציה בהוצאתן קטנה יותר.